Työnvoimaa

Työnohjaaja Esko Rämäkkö

Työnohjaaja Seinäjoki

Esko Rämäkkö

Annan osaamiseni ja tukeni sinun työhyvinvointiisi. Tarkastelen asioita erilaisista näkökulmista ja ratkaisukeskeisen työnohjauksen keinoin pääsemme sinun tai työyhteisösi määrittämiin tavoitteisiin. Kaikilla on tasavertainen oikeus tulla kuulluksi ja nähdyksi työyhteisössä.

Työelämän kokemukseni on 25 vuotta ja elämänkokemukseni piakkoin kaksinkertainen. Olen koulutukseltani sairaanhoitaja AMK. Työurani olen tehnyt pääosin lastensuojelun sijaishuollossa ohjaajana, esihenkilönä ja yrittäjänä. Ensimmäiset kymmenen vuotta työskentelin aikuispsykiatriassa ja lastenpsykiatriassa. Ihmisten kohtaaminen ja vuorovaikutus on aina ollut työni ytimessä. Olen myös aviomies ja isä ja nämä kaikki yhdessä luovat perustan ja arvopohjan, joka tekee minusta sellaisen kuin olen, myös työnohjaajana.

Ratkaisukeskeinen työnohjaaja

Työnohjauksessani minulle on tärkeää tasa-arvoinen ja asiakaslähtöinen työnohjausasenne. Psykologinen turvallisuus kaikille osallistujille on avainasemassa, jotta luottamus voi rakentua ja kaikki tulevat huomioiduksi ja saavat äänensä kuuluviin. Työnohjauksen tavoitteet sovitaan ryhmässä. Myös työnantajan taholta saattaa olla tavoitteita, joita käsitellään avoimesti. Aiheet ohjauksissa lähtevät ohjausryhmästä, mutta taustalla on prosessi, joka etenee kohti tavoitettaan. Kuitenkin jokainen kerta on uniikki ja aina on tila päivän tärkeille asioille, joita ohjattava tai ohjattavat haluavat nostaa esille. 

Olen koulutukseltani ratkaisukeskeinen työnohjaaja. Viitekehykseni vaikuttaa toimintaani. Ohjauksessa läsnä ratkaisukeskeisyyden lisäksi ovat voimavarakeskeisyys ja positiivinen psykologia. Ohjaukseni on vuorovaikutusta ohjattavan tai ryhmän kanssa, mutta mukana on tilanteen mukaan myös toiminnallisia menetelmiä. Ohjattava on oman asiansa asiantuntija ja työnohjaaja on prosessin ohjaaja. Työnohjaajan olennaisin tehtävä on asiakkaan ajatteluprosessin ohjaaminen.

Työnohjaaja Esko Rämäkkö

Työnohjaus on prosessi

Prosessi

Työnohjausprosessi kestää yleensä 1-3 vuotta. Tapaamistiheys on kahden viikon- kuukauden välein. Kuitenkin jokainen sopimus on yksilöllinen ja lähtee asiakkaan tarpeesta. Työnohjaus voi tulla myös tiettyyn tarpeeseen, jolloin esimerkiksi suunnitelmallisella viiden tapaamiskerran prosessissa saatetaan päästä tavoitteisiin. Työnohjauksessa on kuitenkin aina kyse prosessista, jonka tavoitteisiin päästään prosessin eri vaiheet läpi käymällä

Tehtävä

Työnohjaajana tehtäväni on tukea ja haastaa ohjattavaani ja täten vahvistaa hänen myönteisiä puoliaan positiivisen palautteen avulla. Työnohjaajana pyrin laajentamaan ohjattavan näkökulmia ja auttaa ohjattavaa tarkastelemaan kriittisesti omia ajattelumallejaan ja uskomusjärjestelmiään, sekä muuttamaan niitä tarvittaessa.

Määritelmä

Suomen Työnohjaajat ry määrittelee työnohjauksen seuraavasti: ”Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, joka tapahtuu koulutetun työnohjaajan avulla. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitsemista ja jäsentämistä.”

Tavoite

Työnohjauksessa on tavoitteena ammatillinen kasvu, jossa keskeisenä välineenä on vuorovaikutuksellinen oppimisprosessi työnohjaajan ja ohjattavan välillä. Työnohjaus selkiyttää työn tavoitteita ja kehittää keinoja päästä niihin. Työnohjauksessa tutkitaan usein ammatti-identiteettiä, työssä suoriutumista, työrooleja, kokemuksia ja tunteita sekä niiden tulkintaa ja säätelyä. Usein tutkimuskohteena on myös työkykyisyyden edistäminen, esimiestaitojen kehittäminen, itseymmärryksen lisääntyminen tai työpaikan vuorovaikutussuhteiden parantaminen.

Ota yhteyttä

Lähetä viesti lomakkeen kautta ja olen sinuun yhteydessä mahdollisimman pian!